Motorn i verksamhetsutveckling

Det visar sig att min bordsgranne är en kvinna som i 15 år arbetat med att få in nya verksamhetssystem i skolans värld. Gång på gång har man misslyckats med det. Ändå är hon entusiastisk. För hon VET att verksamhetssystem kan vara motorn i en nödvändig utvecklingsresa.

Jag berättar om mina erfarenheter från andra branscher, och vi konstaterar snabbt att de som beslutar om nya system inte har en aning. Vi är generösa denna kväll och försvarar dem. ”Något som händer var tionde år kan de inte ha erfarenhet av. De tror att det är inköp av systemen som kostar”. Hon suckar, tycker att det är svårt att få beslutsfattarnas öron.

Som extern blir jag lyssnad på. Sanningen behöver inte bli tillrättalagd, blir lite vassare, når lite längre. För att lyckas krävs erfarenhet och hårt jobb under lång tid. Det enkla är att välja system, det svåra är det som kommer sedan. Att få allt att funka. I vardagen.

Vi är uppslukade av diskussionen i sensommarnatten. Konstaterar lite röda om kinderna (!) att man KAN prata om annat än jobb. Men det får bli en annan gång. Hon kränger på sig sin flytväst, letar upp sin äkta hälft, startar motorn…