Dags för bättre möten

”Möteskultur i näringslivet är en kräftsvulst och Sverige ligger nära botten i detta avseende.”

Så säger Percy Barnevik i en intervju med SvD Näringsliv för något år sedan. Är det ett väl dramatiskt uttalande som inte stämmer in på våra organisationer? Är det bara andra verksamheter som har ineffektiva möten?

Nyfiken på hur mycket tid vi lägger på möten hittade jag källor som sa att chefer i genomsnitt spenderar 15-20 timmar per vecka i möten, medarbetare lite mindre. Cheferna upplever att 40-70% av mötestiden är bortkastad tid. Varför? Är det flockdjuret i oss som ändå får var och en av oss att oupphörligen söka sig till varandra eller är det mötets särskilda status som får oss att bli lockade?

Är det svårigheten att sätta en prislapp på ett möte som gör att verksamheters effektiviseringsprogram och osthyvlar inte kommit åt mötesformen? Vi ägnar oss åt att målstyra, processutveckla och effektivisera men kvar som en destruktiv termitmyra har vi möteskulturen och den fortsätter att underminera mycket av det vi gör bra.

De flesta av oss gör noggranna val när det gäller vår fritid. Får vi en fråga att hänga med på en konsert, fest eller se en match vill vi veta mer. Ska vi förbereda något, hur ska vi klä oss, vilka andra kommer? Vi tackar inte bara ja och hoppas på det bästa. Får vi frågan om vi kan vara med att bygga om en kompis badrum så är vi noga med att poängtera vad vi kan och inte kan. Vår tid är för värdefull och vår kompetens begränsad därför väljer vi aktivt mycket av det vi gör.

Nu är det år 2014. Borde vi inte tillsammans kunna göra något för att gå ut ur det där mötesrummet oftare med en skön känsla av välbefinnande? Jag vet att vi kan och att vi i andra sammanhang är duktigare och kräver mer av varandra. Nu tycker jag det är dags att vi förbättrar mötena på jobbet också. Jag är övertygad om att vi alla kan bli mycket bättre och att en nyckel är bra förarbete. På så sätt skapar vi förutsättningar för värdeskapande tid tillsammans och uppnår önskade resultat. Som avslutning vill jag därför skicka med dig frågan vilket ditt nästa steg blir för att utveckla mötena i din verksamhet?