Ny kvarg och Spotify är resultat av Management Innovation

För ett par veckor sedan hade jag det stora nöjet att föreläsa om Beyond Budgeting på en Lean-konferens i Bologna. Temat var Modern Management Methods. På vägen dit läste jag i Dagens Industri om ”kvargkriget” som tydligen pågår på den svenska marknaden. Bakgrunden ligger i den stora efterfrågan till följd av att vi numera inte bara använder kvarg för att få lussebullarna att smaka godare utan även som i en del i en nyttig proteinrik diet.

Bland annat läste jag att Arla, endast två veckor efter sin största konkurrent, lanserat en ny produkt direkt riktad mot segmentet av konsumenter som använder kvarg av hälsoskäl. Jag har mött medarbetare från Arla vid ett flertal tillfällen de senaste åren och är inte förvånad över att man kunnat arbeta så agilt med att ta fram nya produkter. Denna anpassningsförmåga har varit en tydligt uttalad ambition i utvecklingen av företagets ledningsmodell just för att kunna reagera snabbare på förändringar i marknaden.

Väl på plats i Bologna träffade jag sedan en representant från Spotify – som visserligen kort och koncist talade om deras innovativa produkt – men ägnade större delen av sin presentation åt att beskriva företagets innovativa ledningsprocesser och högst medvetna ledarskapsfilosofi.

När vi tittar bakom kulisserna på företag med innovativa produkter, finner vi ofta företag som aktivt och målmedvetet jobbar med att skapa innovativa styr- och ledningsprocesser. Det är alltså inte framgångsrika produkter som bygger hållbart framgångsrika företag, utan tvärtom. Det är i alla fall min övertygelse.