Nytt år – Ett kvartal senare
Det första kvartalet har snart passerat. Månader då många med mig ser behov av nystart. Nya mål, nya löften och en ambition om förändring, där dåliga vanor ska ersättas med nya och fräscha för att nå dit. I samband med årsskiftet svämmar tidningar och internet över av tips om enkla sätt att snabbt och smärtfritt förverkliga de efterlängtade målen. Sluta röka, börja träna och bli lätt som en plätt av med de där irriterande extra-kilona.
Så det är väl bara att sätta igång. Börja förändra och göra annorlunda varje dag! Och visst är vi många som med entusiasm kavlar upp armarna och tar oss an de nya utmaningarna, projekten och som trängs på gymmet…
Men handen på hjärtat – hur enkelt är det att bryta och förändra vanor? Inte så lätt – eller hur? Det finns ju sällan varken mirakelpiller eller genvägar som i ett nafs fixar till allt det där som borde ändras. Det krävs något mer. Den verkliga utmaningen är ju att fortsätta sträva mot målet när den första entusiasmen lagt sig, vardagen tränger sig på och gamla vanor och later kanske till och med känns både trevliga och bekväma. Så här efter första kvartalet har den starka moralen ofta förbytts i panik. Eller åtminstone i sänkta ambitioner.
Så vad är det då som krävs för att vi ska lyckas? Knepen är väl lika många som det finns människor men några gemensamma saker kan vi i alla fall lära oss av forskningen.
För det första är det viktigt att skapa en vilja att förändra. Kanske krävs det någon extra som triggar oss – något extra som gör att vi tänker att vi faktiskt inte har något val längre. Vi måste ta till oss den verklighet vi befinner oss. Vinna insikter i och förståelser för att vi behöver sluta med den gamla vanan, lämna nuläget och gå mot ett nytt tydligare mål. Bli motiverade helt enkelt. Motivation som antingen kommer inifrån eller utifrån. Piska eller morot. Välj själv – bara det funkar.
Hur ska vi då göra… Jo, det är viktigt att skapa sig en bild av vad det är vi strävar efter. Visualisera och göra målet greppbart – konkretisera hur bra det kommer att bli när vi faktiskt har förverkligat det vi strävar efter.
Sedan behöver vi hela tiden påminna oss om målet och vad vår ansträngning ska leda till. Orsaken till att just jag ska ändra mig just nu! Vad händer om jag ger upp? Då blir det ju inte verklighet – det jag vill ha. Om jag kan se målet och belöningen som väntar längre fram blir steget dit så mycket enklare, insatserna mer förståeliga och mer värda sitt pris.
Men viktigast av allt är kanske de som finns omkring en som antingen stöttar eller deltar i förändringen. Om flera tillsammans bestämmer sig för att arbeta enligt den nya processen eller gå till gymmet på torsdagar så blir det svårare att vara den som inte gör så som vi kommit överens om. Vi behöver påminna om målet och uppmuntra varandra när vi som individer, familj eller team följer den nya vanan. Då blir priset för att falla tillbaka i det gamla för högt för att det längre ska vara lockande och enkelt.
Det är också viktigt att vi tillåter oss att fira de små stegen, de tidiga segrarna och att vi ger varandra beröm när vi gör rätt eller når ack så små delmål. Se till att hålla belöningscentrum i hjärnan stimulerat! Då blir vägen till förverkligande så mycket roligare och vi håller oss lättare på den inslagna vägen.
Men framförallt krävs det uthållighet! Oavsett om det handlar om att vi ska ta mindre på tallriken, ringa de där säljsamtalen vi skjutit på eller följa den gemensamma policyn, så är det en rätt så rejäl ansträngning som krävs för att hålla ut. Rom byggdes inte på en dag brukar man säga och en ny vana kommer inte över en natt. Det krävs både uthållighet och envishet för att förändra för att förverkliga i verkligheten.
Så sätt upp målen, gör dem tydliga, bryt ned, följ upp dem och fira segrarna! Påminn, stötta och ge varandra beröm när du eller någon annan når mål eller delmål och följer en ny vana. För varje litet steg i rätt riktning är ett steg bort från det gamla. Och sluta att tänka att det är just det nya året som är mest lämpade för nya vanor och ny mål. Borde vi inte istället hålla i och satsa på att förverkligandet bygger på att vi tar steg för steg, dag för dag året runt. På så sätt kan våra förändringar inte bara leda till kortsiktiga vaneförändringar – utan faktiskt innebära att vi också når dit vi tänkt oss och förverkligar vårt mål!
Själv har jag två gympapass och fem säljsamtal att ta tag i den här veckan. Fråga gärna hur det gick!