Svensk industri tränar för världsmästerskap

Snart kommer den stora högkonjunkturen. I vår blir det full fart på svensk industriproduktion. Våra nya häftiga produkter kommer att ge oss en stärkt position på marknaden. Men frågan är hur marknaden ser ut? När vi är klara med vår utveckling har marknaden ändrat sig, eller ännu bättre, vi har definierat om den. Konkurrenter är numera alltid globala, det innebär att vi måsta vara världsmästare. Eller hur?!

En sommar för många år sedan bestämde jag mig för att lära mig löpning. Mest för att komma i form, men ändå. Det blev många mil i ett jämnt och bra tempo på samma slinga. Men så för fyra år sedan satte jag upp ett mål. Jag skulle springa ett marathonlopp. Helt plötsligt behövde jag planera. Resultatet blev mer träning, varierad träning och ett helt annat fokus. När jag ett halvår senare genomförde mitt första lopp insåg jag med full kraft att alla dessa små delar i förberedelserna fungerade, jag klarade nu av att springa hela distansen ut. Till och med passeringen halvvägs gick snabbare än tidigare Göteborgsvarv.

Löpning var förr lika med friidrott. Det gällde att vara snabbast på 100, 200, 400, 800, 1500 meter. Men tiderna förändras. Härom veckan gick exempelvis VM i snöskolöpning! Idag tävlas det i uphill, terräng, ultralöpning och i lopp med olika extrema sträckningar. Många lopp fokuserar inte på annat än att man skall uppnå sina personliga mål genom att fullfölja eller uppnå en viss tid – ingen tävling mot någon annan än sig själv eller den som man väljer att utmana. Alla dessa nya målbilder är säkert en bidragande orsak till att vi ser löpare vid alla tidpunkter och i alla väder på stadens gator.

Vi som sprungit och fortsätter springa, visste vi om denna utveckling? Nej, definitivt inte. Var vi bra förberedda när det hände? Ja, faktiskt. Inga andra  hade bättre förutsättningar när nya möjligheter kom till att tävla mot sig själv och andra. Att utvecklas mot ett mål och att arbeta målmedvetet mot detta ger resultat.

Vad händer om vi tänker på samma sätt gällande vår tillverkningsindustri? Vi utvecklar våra processer till att bli bättre och bättre. Vi blir effektivare hela tiden. Vi utvecklar och förfinar nya teknologier. Allt gör oss mer beredda på att möta förändringar och ”game changers”.

Vi vet inte vilken nästa stora marknadssuccé blir, men om vi skall ha en chans som världsmästare så måste vi precis som inom löpningen förbereda oss. Det handlar naturligtvis om teknikutveckling, produktutveckling och produktivitetsutveckling. Men för att bli bäst behöver vi också verksamhetsutveckling, processutveckling och affärsutveckling. Löpsteget som du slipar på är ju detsamma som de processer du förbättrar.

Ge Svensk industri en chans – satsa på att utveckla ditt löpsteg.

Sätt upp ett långsiktigt mål, hur bra skall du bli? Skall du bli bäst på teknik, leverans, flexibilitet eller annat som är rätt när nästa chans dyker upp?

Vi ses i löpspåret