Beyond Budgeting London 22-23 oktober

Den 22-23 oktober anordnades det 54:e Europeiska mötet inom Beyond Budgeting Round Table (BBRT), denna gång i London. På onsdagen träffades drygt 20 BBRT-medlemmar för en work shop kring resursallokering under ledning av Rikard Olsson och Knut Fahlén från Ekan Management.

Samma dag hölls även en öppen BBRT-konferens med drygt 50 deltagare som bland annat fick lyssna till Anders Bouvin, Handelsbankens CEO i Storbritannien, och Professor Julian Birkinshaw från London School of Economics.

Torsdagens nätverksträff inleddes av Bjarte Bogsnes, Statoil, och Anders Olesen, BBI, som passade på att välkomna nio nya medlemmar, däribland LeoPharma, ArlaFoods och SKF. John Timpson presenterade sedan sin unika ledningsmodell och förklarade hemligheterna bakom bra kundservice och hur Timpson blivit en av Storbritanniens framgångsrikaste bolag inom skomakeri, nyckeltillverkning, graveringar, klockreparationer, kemtvätt, reparation av mobiltelefoner och foto, samtidigt som många av dessa branscher helt försvunnit under 80- och 90-talet. Hemligheten bakom framgångarna finns att läsa i hans bok ”Upside Down Management”.

Vlatka Hlupic, Professor i Business and Management på Westminister Business School i London, berättade därefter för nätverksmedlemmarna om sin nya bok “The Management Shift – How to harness the power of people and transform your organization for sustainable success”, som lanseras i dagarna. Boken tar upp behovet av en ledarskapsförändring mot ökad delaktighet för att främja innovation och lyfta fram dolda styrkor hos medarbetarna. Enligt hennes studier finns en potential att därmed tvådubbla lönsamheten inom såväl privata som offentliga verksamheter, oavsett storlek.

Steve Player, informerade därtill om nästa möte för BBRT North America som går av stapeln den 17-18 november i Alamo, Texas, med Caterpillar är värd. Caterpillar övergav budgeten under 2009, året efter Lehman-Broters kraschen, då budgeten var inaktuell redan innan året inleddes. Caterpillars strategi blev i detta nya läge att informera cheferna om att det inte fanns någon budget och att de fick göra det bästa av situationen. År 2009 fungerade verksamheten bättre än någon hade förväntat sig. Att gå tillbaka till budgetstyrning efter krisen var därför inget alternativ. Player berättade även att hälso- och sjukvården är det hetaste området för BBRT i USA eftersom den är ordentligt eftersatt i hela landet. För flera av hälso- och sjukvårdens företag är BBRT det enda nätverk som driver frågor av intresse för dem.

Möte avslutades med en presentation av Henry Stewart, CEO för Happy Ltd. Stewart berättade om företagets ledningsfilosofi som också finns beskriven i boken ”The Happy Manifesto” vilket i korthet bygger på att skapa en bra arbetsmiljö där medarbetarna är glada. Stewart säger att: ”Vi människor arbetar bäst när vi är glada och mår bra. Därför är den primära uppgiften för ledningen att skapa förutsättningar för att medarbetarna ska må bra”. Enligt Henry baseras allt för många organisationers ledningsmodeller på ett misstroende och hänvisar även till Gary Hamel, som från sin globala forskning visar att endast 21 procent av medarbetarna angav att de var fullt engagerade i sina arbeten, medan 79 procent var fysiskt på arbetet men hade lämnat entusiasmen och uppfinningsrikedom hemma. Detta är ett stort slöseri och innebär förlorad produktivitet och lönsamhet.

Om du vill veta mer om innehållet vid mötet, vad Beyond Budgeting handlar om, eller vad ett medlemskap i BBRT innebär är du varmt välkommen att kontakta Knut Fahlén.

Pressmeddelandet skickades med Mynewsdesk