Bye bye budget

I senaste numret av Säljaren berättar två ekonomie doktorer, Jonas Riddarstråle och Knut Fahlén, om varför budgeten har spelat ut sin roll.

Jonas Riddarstråle, rankad som en av världens främsta tänkare inom management, säger bland annat att:

–  Att arbeta med budget förutsätter att du har en rimlig hypotes om hur morgondagen kommer att se ut. Men vi lever i en värld som är alldeles för komplex för att det ska vara möjligt, den är hopkopplad ekonomiskt, teknologiskt, politiskt och fysiskt och den förändras i turbofart.

Knut Fahlén, managementkonsult på Ekan som har hjälpt många företag att gå över till budgetlös styrning, eller dynamisk styrning som Knut Fahlén hellre vill kalla det, säger att:

– I enkla drag handlar det om att separera de processer som traditionellt budgetarbete omfattar: prognostisering, målsättning och fördelning av resurser.

Knut berättar även att intresset för synsättet ökar. Statoil i Norge är ledande inom området och delar av Maersk i Danmark har nyligen lämnat budgeten. Lego är på väg, liksom Jernia i Norge och Det Norske Veritas. Några svenska företag som börjat arbeta med frågan är Volvo Cars, SKF, Alfa Laval, Atlas Copco, Ericsson, Vattenfall, Trelleborg, Ahlsell, Höganäs och Akademiska hus.

Även Jonas menar att tiden är kommen och att det främsta skälet är att nästa generation kommer att kräva det.

– De som är på väg ut i arbetslivet nu har ett helt annat förhållningssätt till dimensionen tid än vad vi har. De är vana att navigera sig runt i tillvaron i realtid. De planerar inte ett skit, säger Jonas Ridderstråle.

Artikeln i sin helhet hittar du genom länken här nedan.

Artikel 2013-05-14 Bye Bye Budget

Pressmeddelandet skickades med Mynewsdesk