3 steg för mer uppskattning och högre lön

Många fokuserar på att höja sin lön. Tips om lönesamtalsstrategier haglar så här års i dags- och kvällspress. Om du frågar mig finns det en oslagbar trestegsraket som leder till mer uppskattning och högre lön. Även om det tar ett år slår detta tips alla som jag har läst om i någon tidning:

1. Acceptera den lön som erbjuds dig vid årets revision, och förklara att ditt fokus snarare ligger på hur du kan skapa värde för verksamheten framöver.

2. Sätt dig in i situationen som ägarna av/styrelsen för din verksamhet har. Informera dig om beslutad taktik och strategi. Undersök vad som får högsta ledningen att ligga vaken om nätterna. Ta reda på vad din närmsta chef sätter störst värde på och identifiera tillsammans två, tre saker i ditt jobb dom är viktigt för att verksamheten ska nå framgång och lönsamhet.

3. Fokusera nu det kommande året på dessa två, tre fokusområden. Prioritera ditt arbete så att huvuddelen av din energi läggs på att utveckla din organisation inom dessa områden. Kommunicera löpande ditt arbete mot bakgrund av dina fokusområden och diskutera vettig arbetsfördelning med avseende på vad som är strategiskt effektivt.

Upprätthåll detta och du har gjort vad du kan för att kunna se fram emot ett fantastiskt lönesamtal nästa år. Någon direkt samtalsstrategi kommer du inte behöva. Svårare än så är det nämligen inte.