Almedalen, världens största demokratiska mötesplats

Spännande tänkte jag inför mitt första besök, men hur är det egentligen? 3719 evenemang under veckan, hur vet jag vad som är mest intressant och vad som ger bäst möjligheter till bra möten? Det gäller ju att vara effektiv och ta vara på tiden, eller hur? Laddad med goda tips från kollegor bokade jag min kalender för att lyssna in aktuella diskussioner och framtidstankar inom fastighetsbransch, vård, kommun och det som tangerar alla branscher, digitaliseringen och tankar om hur framtidens ledarskap bör se ut.

Nu är mitt första besök på Gotland och Almedalen över. Det snurrar i skallen av frågor. Hur omvälvande kommer digitaliseringen egentligen att bli i vår vardag framöver? Alla verkar ju rörande överens om att affärsmodeller kommer att förändras, vi köper inte produkter utan tjänster, eftermarknad blir huvudmarknad och hälsovården flyttar in våra vardagsrum. Vi kommer att simma runt i ett ännu större informationshav och nyckeln blir att förstå och använda den för att utveckla produkter och tjänster ännu mer. Dagens valar utmanas av snabbrörliga och farliga pirayor. Samarbeten blir viktiga för att klara av förändringstakten, ensam är svag och är man en val gör man bäst i att hitta små snabbrörliga partners att liera sig med. Vad spännande det ska bli att vara med på resan framöver!

Utmaningen på bostadsmarknaden undgår ingen som sätter sin fot i Visbys kärna denna vecka. De stora penseldragen blandas med konkreta exempel och politiska budskap. Utmaningarna är många, hur kan vi bygga så att folk har råd att bo? Vilken roll bör allmännyttan spela framöver och hur gör vi för att skapa hållbara boendemiljöer där folk vill leva och inte bara bo? Det pratas om hållbarhet och det verkar som att det faktiskt finns en konkret innebörd som kan betyda mycket. Brexit, årets joker i leken, tas upp på något sätt i de flesta seminarier här i Almedalen. På fastighetsarenan nämns bl.a. potentialen för vår huvudstad att attrahera huvudkontor och vad innebär det för nya behov av arbetsplatser och boenden? Eftersom jag är en obotlig optimist så vill jag tro att vi på Almedalen nästa år fortfarande står inför stora utmaningar men att vi har kommit en bit närmare de 700 000 bostäder som behövs.

Jag tror inte att den heliga gralen kommer att uppenbara sig och lösa utmaningarna på bostadsmarknaden, visa oss nyttan med digitaliseringen eller lösa integrationsfrågan som är brännhet nu. Jag tror att vad som behövs är många konkreta initiativ för att sätta bollar i rullning. Vi måste våga låta idéer lämna skrivbord och huvuden och testas i verkligheten. Alla idéer kommer inte vara bra och det måste också få vara okej. Jag är övertygad om att de verksamheter med ett klimat där många medarbetare vågar göra mycket är de som lyckas.