Att känna sitt lag – och sin motståndare

Före sommaren gjorde Ekan historisk entré på den göteborgska scenen för korpfotboll. Vi var ett engagerat och taggat gäng som ställde upp för den första matchen mot SCC Corvino i den lägsta korpdivisionen i Göteborg. Det är härligt på något vis att se sina – i vanliga fall – kontrollerade och professionella kollegor tappa fattningen i stridens hetta, göra övermodiga tabbar och misslyckas i hemjobbet. Det händer något med en grupp när man har svettats, krigat och skrikit ihop. Vi får lära känna nya sidor hos varandra, vilket är något som hjälper oss när vi ska bygga ett starkt team på kontoret efter matcherna.

Jag har varit aktiv i lagsporter sedan jag var sju år gammal och för mig är en fotbollsmatch på flera sätt som våra kundprojekt – om än i väldigt komprimerad form. Det handlar om att känna sig själv och sin omgivning. Vad är det jag kan, vad kan mitt team, vad kan min motståndare? Vad har jag för strategi för att omvandla mina styrkor till ett produktivt resultat? Hur anpassar jag min strategi utifrån vilka jag möter på andra sidan?

Oavsett om det handlar om att sparka in den där rackarns runda bollen i mål, eller att hjälpa en kund i hamn med en komplex förändring, så är metoden ungefär densamma. Genom att förstå spelplanen, maximera den egna potentialen och lära sig av tillfälliga bakslag skapas goda förutsättningar till långsiktig framgång.

Nu undrar kanske någon hur det gått i matcherna? Låt oss nöja oss med att säga att våra ingångsvärden och vår potential när det handlar om management consulting är bättre än i fotboll. Ekan Management är ett väl inoljat maskineri med över 30 års finslipande av metoder och processer. Ekan Football Club är i jämförelse ett gäng nykläckta duvungar ute på äventyr. Vi håller fortfarande på att lära känna våra förutsättningar. Men – vi tror på metoden och räknar med att vara en stark utmanare till nästa säsong!