Ju fler kockar desto bättre soppa

De senaste åren har vi på Ekan Management haft förmånen att välkomna en hel rad med nya kollegor. Denna snabba tillväxt medför såklart en del utmaningar. Inte minst av det praktiska slaget i form av nya epostkonton, visitkort, fotografering, nycklar, kontorsutrymme, etc. Bortom dessa, som kan tyckas hygienfaktorer, kan utmaningarna summeras i det så viktiga ordet kommunikation. Det handlar om vad, hur, var och när vi ska kommunicera?

Givetvis blir volymen människor som ska delta i kommunikationen en praktisk fråga att lösa när man inte (som när jag började på Ekan) kan samlas allihopa runt ett bord. Men i ärlighetens namn, visst kan det räcka med att vara två personer för att utmaningen med att förstå varandras syn på världen ska kännas närmast oöverstiglig.

Strax innan sommarledigheten avslutade jag ett väldigt spännande uppdrag i ett stort internationellt företag. Projektgruppen bestod av deltagare från många delar av världen. Den praktiska utmaningen blev som ni förstår att hitta tillfällen att kommunicera över tidszonerna. Vi fick helt enkelt resa till samma geografiska plats när vi skulle samlas allihop. Väl på plats hade vi många intressanta diskussioner som förde uppdraget framåt. I många fall i frågor där gruppens deltagare från början stod långt ifrån varandra. Att dessa dagar blev så bra handlade till stor del om förhållningssätt. Projektledaren hos kunden bidrog i hög grad till denna positiva utvecklingsmiljö genom att hela tiden lyfta frågan: What assumptions do you base your opinion on?

”Vi ser inte saker som de är, vi ser saker så som vi är” påminner jag mig om genom en tavla på väggen därhemma. Och kanske är det till och med lättare att vara många för att vi ska lockas (och ibland tvingas) att vidga vår horisont.

Utmaningarna till trots är jag övertygad om att samtalen blir mer intressanta och att lösningarna blir mycket bättre ju fler kockar vi är. Med det sagt förutsätter jag såklart att det finns någon form av gemensamt ramverk, metodik eller mål att utgå ifrån i utvecklingsarbetet. Skulle man trots allt inte tro på att soppan blir bättre så kommer man åtminstone få erfara att den blir mer svårsåld till de många människorna om man begränsat sig till sina egna smaklökar.

För Ekans del ser jag mycket fram emot att tillsammans med nya och ”gamla” kollegor hitta våra former för vad, hur, var och när. Och förutom att det är mycket roligare att utveckla saker tillsammans så innebär fler personer också fler som kan bidra till innovativa och hållbara lösningar på våra kunders utmaningar. Och det är ju trots allt själva poängen!