Projektutveckling i juleskrud

Visioner kräver planering, struktur och kompetens för att kunna förverkligas.

 

För fem år sedan satt jag med en stor klump med pepparkaksdeg framför mig på bordet och fylldes av inspiration. Årets pepparkakshus skulle bli ett Muminhus!

 

Med tre ganska små barn springande kring benen skar jag, utan närmare eftertanke ut degen för hand och byggde efter min vision. Jag tog alla roller i projektet och styrde utan struktur mot ett mål som bara fanns i mitt huvud. Inkluderingen av mina bakkollegor var begränsad, jag ville vara lite hemlig och sedan slå dem med häpnad. Det slutade med Karlssons klister i skarvarna och väldigt mycket bomull för att täcka sprickorna. Gapet mellan visionen och slutresultatet var, för att uttrycka det milt, ganska stort.

 

Jag lärde en del av mitt första försök. 


Numer är husbygget välförankrat i hela familjen. Mina uppgifter är förändrade och begränsar sig till inköp av rätt sorts deg, framtagning av de inköpta mallarna och ansvar för återkommande leverans av julmust under byggnationen. Övriga fyra i familjen har också sina specialområden. Någon gör väggarna, en annan dekorerar, en tredje vispar kristyr och den yngsta tar utplaceringen av muminfamiljen på stort allvar.

 

Årets bak gick på nolltid, ingen brände sig på sockret och till och med städandet gick snabbare än tidigare år.

 

Pepparkakshuset är inte längre mitt. Det är organisationens. När alla vill, planen är tydlig, ansvar definierat och alla arbetar på toppen av sin kompetens kan man uppnå mycket mer än när man ensam bygger ur eget huvud. Tiden man lägger ner på förankring, planering och förberedelser skapar projekt som varar över lång tid och som tillslut blir en del av verksamhetens DNA.

 

Dessutom blir resultatet både vackrare och godare utan klister.

 

God Jul och Gott Nytt År!