Ultralöparen och managementkonsulten Torbjörn Grahn

Vad vi gör när vi är lediga och kan välja helt fritt skiljer sig åt från person till person. Torbjörn Grahn som är senior managementkonsult på Ekan tillhör den lite speciella skaran som ägnar sig åt ultralöpning – dvs. springer längre på en dag (eller en helg!) än de flesta av oss gör på månader eller år.

Detta är naturligtvis fashinerande, så vi var tvugna att prata lite om vad det är som driver Torbjörn och vad hans fritidsintresse möjligtvis har för kopplingar till hans professionella liv som projekt- och programledare.

Du sprang ett lopp senast förra helgen – vad var det för något?

Jag sprang ett lopp som heter Mozart100 tillsammans med min ultrakompis Fredrik. Ett lopp på ca 100 km och med 5 000 höjdmeter som har start och mål i Salzburg. Det tog oss 17,5 timma att ta oss runt, vilket var ca 1 timma snabbare än vår plan. Vi var mycket nöjda med den prestationen under de omständigheter som rådde.

Wow…! Det måste ha känts lite motigt någon gång under loppet – vad gjorde ni då?

Vi hade inte tur med vädret, det regnade konstant hela loppet. När det mörknade efter ca 15 timmar, regnet tilltog och stigarna bokstavligen rann bort var det tufft både fysiskt och mentalt. Då handlar det mycket om att fokusera på det man kan påverka och lägga energin på att fortsätta röra sig framåt. Vädret och mörkret kan man inte göra något åt.

Går det att beskriva lite hur du hanterar motivation och uthållighet inom ultralöpning?

Det är i mångt och mycket utmaningen som inspirerar och driver motivationen i ultralöpning. Målbilden och visionen är att få gå i mål, sätta en check för loppet och känna att man har klarat av det. Delmålen blir depåerna/vätskekontrollerna som kommer ca var 10:nde km. Fokusera på att ta en kontroll i taget från början då du är ganska pigg, snart är du halvvägs och sedan kan du börja räkna ner. Då har du sprungit längre än vad du har kvar att springa.

Sedan så är ju löpningen i sig motiverande och det är en lyx att få fokusera helt och hållet på något i 17 timmar. Det är även miljön och naturupplevelserna är motiverande. Det finns mycket vackert på vägen att uppskatta, även när man är trött och det regnar. Till sist, men inte minst, ett bra och peppande sällskap underlättar stort och får kilometrarna att rulla på lättare.

Uthålligheten ligger mycket i det mentala. Sedan måste du naturligtvis träna kroppen att vara uthållig. Det du tränar på blir du bra på!

Kan du dra några paralleller mellan dig själv som löpare och som projekt- och programledare?

Det skulle nog vara envisheten och uthålligheten, jag ger mig inte så lätt förrän något är färdigt. Sedan påminner förberedelser, planering och genomförande med mål och delmål mycket om projekt. Även det faktum att det sällan blir som man har planerat. Det gäller att vara förberedd på förändringar och hantera risker löpande. I helgen t ex drogs banan om två gånger på grund av vädret.

Finns det verktyg eller liknande från ultralöpningen som kan användas för att ro stora projekt/program i hamn?

Resultatet och upplevelsen står i proportion till förberedelserna, både i form av träning och planering av utrustning, vätska och energi inför loppet. Fokusera på det du kan påverka, acceptera övrigt som förutsättningar även om man inte alltid uppskattar det. Reflektera över din egen prestation och handling, gör jag rätt saker nu, skapar jag förutsättningar för att orka hela vägen? Hantera små problem tidigt, väntar du för länge och låter dem växa kan de bli omöjliga att hantera överhuvudtaget.

Vad tar du själv med dig från löpningen?

Du klarar av mer än du tror, våga att utmana dig själv. Vad är det värsta som kan hända? I löpningen kan du bara bli trött – det går att hantera.  Belöningen och självkänslan är skön när du har lyckats flytta dina gränser. Unna dig att vila i framgången, sedan är det dags att hitta nya mål och utmaningar 🙂