Förväntningar, förhoppningar och mål!?!

Inför en stundande seglingshelg på Västkusten frågade min sambo mig vad jag hade för förväntningar på helgen. ”Soligt väder!” sa jag med en gång. Ja, sa han då, just vädret kanske är dumt att ha förväntningar kring, det kan vi ju inte påverka. Och det hade han ju rätt i. Det var snarare en förhoppning jag hade.

På liknande sätt ser jag att vi ofta blandar ihop begreppen i våra ansatser att leda och styra företag och organisationer. Vad är egentligen en prognos – är det vad vi hoppas ska hända eller är det en ”objektiv” bedömning av framtiden? De mål och uppföljningsmått vi formulerar, speglar det sådant vi faktiskt kan påverka utfallet av, eller är det snarare något vi måste ta hänsyn till och reagera på när det sker?

För egen del beslutade jag att ändra mina förväntningar till att vädret faktiskt kan bli hur som helst (metrologerna har ju haft fel förut..). Åtgärd – packa både fullt seglarställ, linne och shorts! Och det jag faktiskt kan påverka var att bidra till en trevlig helg, oavsett väder och vind, så det fick bli mitt mål.